Viikonloppu, jee! Aamulla päätin jostakin selittämättömästä syystä, että tänään leivon kakun, ja nyt keittiön pöydällä odottaa sitruunamarenkitorttu. Resepti on hieman vaikeampi ja aikaa vievämpi kuin ennen kokeilemani. Löysin sen äitini mittavien reseptikansioiden joukosta irrallisena sivuna, joka ulkonäöstään päätellen on Kotivinkistä, mutta en ole täysin varma. Siitä huolimatta, nauttikaa!

Näitä tarvitset

POHJA

100 g voita

¾ dl sokeria

1 kananmuna

3 dl vehnäjauhoja

SITRUUNAKIISSELI

2 dl vettä

1 ¼ dl sokeria

2 kananmunaa

2 rkl maissijauhoja (Maizena)

½ sitruunan mehu

1 sitruunan raastettu kuori

25 g voita

MARENKI

4 valkuaista

1 ½ dl sokeria

SEKÄ MYÖS

1 isä, joka on sinua sata kertaa parempi leipomaan, jolle alussa sanoit ”ei tarvitse neuvoa” ja joka silti auttaa

1 äiti, joka keräilee ahkerasti reseptejä tuleville sukupolville ja joka käy puolestasi kaupassa

Ja näin se tehdään

Vaahdota sopivasti lämmitetty voi ja sokeri. Sekoita kananmuna ja vehnäjauhot sekaan hyvin vatkaten. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Mittaa vesi, sokeri, kananmunat, maissijauhot ja sitruunamehu teräskattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli paksuuntuu eli noin 5 minuuttia. Lisää hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori (raasta vain keltainen osa, sillä valkoinen osa kuoren alla on kitkerää ja jättää paakkuja kiisseliin) sekä voi. Sekoita hyvin. Kaada kiisseli pohjan päälle.

Käännä sähkövatkain kovimmalle mahdolliselle teholle ja vatkaa valkuaiset kuohkeaksi, kovaksi vaahdoksi. Tiedät seoksen olevan valmista, kun pystyt kääntämään kulhon ylösalaisin eikä mitään tapahdu. Lisää lopuksi sokeri vähitellen. Levitä marenki pohjan ja kiisselin päälle varovasti ja kärsivällisesti.

Paista vielä uunissa 250 asteessa noin 5 minuuttia kunnes marenki on kauniin ruskeaa. Valvo paistumista tarkasti, sillä se palaa ERITTÄIN helposti. *syyllinen ilme*